Întâlnirea Lármafa

larmafa

Scopul programului Lármafa a fost revigorarea tradițiilor de aprindere a focului de atenționare, în eveniment organizat, căutarea locațiilor de aprindere a focului de atenționare (lármafa). Prin intermediul proiectului am dorit să vizităm localitățile principale în care se păstrează tradiția de aprindere a focului de atenționare, precum și comunitățile care trăiesc în teritoriile vizate, prin intermediul unui pelerinaj. În cadrul programului am reușit să organizăm un singur eveniment deoarece banii alocați de Fundația Communitas Asociației pentru Județul Harghita au fost mai puțin decât cei prevăzuți în proiect.

Pe data de 26 iunie 2011 a avut loc întâlnirea Lármafa în Țigău, județul Bistrița Năsăud. Această reuniune a fost organizată  de Asociația pentru Județul Harghita în cooperare cu Asociația Culturală Cserhalom din județul Bistrița Năsăud. La eveniment au fost prezenți atât din Ținutul Secuiesc cât și din Felvidék, zonă populată de maghiari din Slovacia. Din Ținutul Secuiesc au participat 50 de persoane, aceștia fiind reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale.

Ceremonia s-a deschis cu predica preotului reformat, Hegyi Sándor, în biserica reformată din Țigău, după care au urmat luările de cuvânt ale domnului Beder Tibor, președinte a Asociației Julianus și a doamnei Füzek Erzsébet, președinte a organizației Csemadok din Slovacia.

Elevii din școala generală locală, îmbrăcați în port popular, au ținut a scurtă prezentare folcloristică în curtea bisericii reformate după care a urmat ceremonia de aprindere simbolică a focului de atenționare (lármafa) și depunerea coroanelor la monumentul realizat în memoria regelui Szent László și bătăliei din Cserhalom.